Üdvözlet, napi gondolat

"Az élet egy gyönyörű csipke, mintáját az adja meg, mi hiányzik belőle."



free counters

2011. január 1., szombat

Karácsonyi hajózás

Robi írta:
Mint előző blogomban jeleztem rendszeresen jelentkezem a nagy útra való felkészülés fejleményeiről, hát most elérkezett az ideje a következő lépésnek, így a tudósításnak is.
Az elmúlt hetekben készülődtünk a szeretet ünnepére rohanás, szervezés, tervezés, közben azért munka is ott is szezon van – édesipar – év végi hajrá. Kinek is, mit is ajiándékba? Mit is együnk, igyunk az ünnepek alatt, kihez, mikor menjünk? Hú de fárasztó mutatvány! Eszembe jut, kell-e ez nekem? A tengereken ezt lehet, hogy másképp intézik az ott időzők? HÁT MAJD MEGLÁTJUK! MEGNÉZZÜK!
Végül sikerült összehozni viszonylag kevés stresszel minden beszerzést, és előkészíteni a meglepetéseket a csimutáknak és persze egymásnak is. Már nagyon várjuk a szentestét, hogy lássuk eltaláltuk-e mire vágyott a másik? Azon kívül, hogy tudjuk egy hajós kaland ott lebeg mindkettőnk szeme előtt. Úgy vélem sikerült. A gyerekek örültek a karácsonyfának a nagyobbik ugrált örömében, főleg amikor megkapta a rég áhított konyhát, a kicsi meg tágra nyílt szemmel magyarázott a fának és nekünk az ő tíz hónapos nyelvén. Drágica is szép dolgot kapott a Jézuskától személyre szóló parfümtanácsadás Magyarország egyetlen hivatásos parfümőrétől ( az orr ) Zólyomi Zsolttól www.zolyomiparfums.com . Jómagam pedig egy fotós tanfolyamra szóló vouchert kaptam meglepetésként, természetesen a nagy kalandra való felkészülés részeként. Kaptam még egy gyönyörű Drágica és Luca lányom  által saját kézzel titokban –  amikor éppen Fruzsika hagyta őket alkotni – kreált üvegmozaikkal kirakott 50x50 cm-es képkeretet 4 db fotóval, melyeket éppen Glázer Attila készített műtermében aki a fotós tanfolyamot tartja majd www.glazerphoto.hu/v2 .












Szép este volt! Ezek még a szárazföldi lét kellékei! A hajós lét során az élmény lesz az ajándék, nem holmi materiális dolgok amik előbb-utóbb a selejtben végzik, mert megunjuk, tönkre megy, ódivatú lesz, ami még rosszabb a hátunk közepére sem hiányzott ez a „remek” darab. Mennyit fogunk mi spórolni a családjainknak!
Egy dolog megfogalmazódott bennünk. Elkezdünk visszaszámolni. Hány hasonló Karácsonyunk lesz még? Talán 3-4, ha minden a terveink szerint alakul!
Az ünnep további része a szokásos családlátogatással telt, irány Szegedre a szülőkhöz. Még szerencse, hogy mindketten onnan származunk! Családunk szárazföldhöz ragaszkodó felének egy része már látja a szándékunk komolyságát és rendszeresen sikerül találni, valami hajózáshoz kapcsolódó, ajándékot, így egy Erdélyt bemutató szép könyv mellé (sajnos arra nem sok tenger van :-) ) a Jézuska küldött egy könyvet, Dr Marton István írását A nagy átkelés címmel. A kötet egy fotókkal gazdagon illusztrált útleírás a 2009-es ARC (Atlantic Rally for Cruisers) versenyről, melyet egy magyar hajó a Baghira és 7 fős legénysége is teljesített. A szerző szemszögéből, hajónapló szerűen, néhány blogbejegyzéssel kiegészítve  mutatja be a hajó útját a rajtig Las Palmas, majd a verseny közben a célig, Santa Lucia http://baghira.freeblog.hu
A könyv elolvasása újabb lökést adott abba az irányba, hogy HAJÓZNI (tudjátok így csupa nagybetűvel) kell! Szóval este ahogy befejeztem a könyvet elhatároztam, hogy másnap meg kell tenni a következő lépéseket a céljaink felé. Másnap tehát felvettük a kapcsolatot a skipper trénerünkkel Hovanec Zoltánnal http://euromarine.hu és leleveleztük a következő év terminusait, tanfolyamok, tréningek, vizsgák, hajóbérlések, hajós-nyaralások, újabb tanfolyamok és vizsgák. Mindezt annak érdekében, hogy mindketten kellő felkészültséggel tudjunk a fedélzetre lépni és navigálni a tengereken.

Ezt követően megkerestem egy pénzügyi tanácsadót, hogy összeállítsunk egy pénzügyi tervet annak érdekében miként lehet a rendelkezésre álló erőforrásokból megteremteni a fedezetét és forrásait a kalandunknak. Az biztos, hogy Drágicával elhatároztuk, januártól minden kiadásunkat szigorúan kontrollálunk és alárendelünk mindent a nagy kaland megvalósításának.  Tehát kalandra fel január első hetétől kezdődik a felkészülés és a visszaszámlálás! A céldátumról a pénzügyi tervek kialakítását követően  kaptok infót. Addig is jó szelet mindenkinek az Új Évben! Kinek-kinek a céljai felé vezető vizeken és tempóban!


2011. a hajózás éve, ezért még nagyobb lendülettel készülünk közös kalandunkra. Ugyanakkor szívesen vesszük a kommenteket építő jellegű kritikákat, de bátran írjátok meg negatív véleményetek is, mert abból is építkezhetünk!

B.U.É.K.

Robi, Évi, Maszat Manó (Luca), Kuksibaksi (Fruzsó)
free counters

2010. december 28., kedd

Karácsonyi menünk



Kiskarácsony, nagykarácsony...faKarácsonykor, szenteste magunk voltunk a picikkel és a fánkkal. No, nem a lekvárossal, hanem amit a Jézuska hozott, illetve meglátogatott bennünket Robi anyukája, alias anyósom. Mit is főzzünk vacsorára? - hangzik el rendre a kérdés. Ez nálunk némi törpölést igényel, ugyanis tudjuk, hogy "otthon" jut a klasszikus, magyaros, otthon melegét idéző hamikból.

25-én reggel rendszerint indulunk Szegedre, ahol a szüleink és a testvéreink élnek családjaikkal. Az is kicsiny rizikótényezővel bír, hogy anyukámnál az ízek a megszokottak, a tökéletest is felülmúlóak lesznek, a fogások száma pedig végtelen. Volt most is töltött káposzta, halászlé (ez csomagolva, mert előző estéről maradt), marha-lábszár leves, gombás-tejszínes marhahús, sült liba, göngyölt sülthús és a sok-sok süti. Zserbó, almás-mákos, meggyes-mákos torta. Halászlét végül is a sógoromék jóvoltából ettünk, ezt a sógornőm istenien készítette.

Ennyiféle földi jóról olvasni is sok, lássuk hát a mi rebellis, tengerész menünket:
Garnélarákleves
1. Leves: Garnélarákleves (Readers Digest: Titkok Nagymama konyhájából)

2. Főfogás: Vajhal bakonyi módra (Média Nova: Magyar Konyha: halak, rákok és a tenger gyümölcsei) és vajban párolt fokhagymás garnéla
(Ezt fogasból kellett volna készíteni, de azt nem kaptunk, viszont megismerkedtünk a nevéhez hű vajhallal. Kisgyermekeseknek nagyon ajánlom.)
Zozi rákot Apai felügyelettel készül a rák!Vajhal bakonyi módra vajban sült fokhagymás garnélávalA vajhal ás a garnéla barátsága












3. Desszert:
Mákos, diós bejgli (Mindmegette)
Mákos, diós bejgli sütés előttMákos, diós bejgli







4. Ital:
Mindehhez Chateau Teleki Villányi Rosé 2009  (Csányi Pincészet) és/vagy vörös gyümölcslé.

Nagyon, nagyon remekbe szabott lett a vacsi. Közösen készítettük, de a fogásokat leosztottuk. A főétel Robi reszortja volt, a keret az enyém. A mákos-guba idén nekem elmaradt, mert anyukáméknál szenteste elfogyott és a maradékot megkapta a húgom. :-) Emlegetem is erősen...

A szenvedély ecsetvonásai mindenhol lépkedtek nálunk karácsonykor meghazudtolva az estét megelőző rákészülős, bárddobálás pillanatait. Lemeccseltük a forgatókönyvet és már gömbölyű egyetértésben ünnepeltünk. Nagyon boldog volt a karácsonyunk.

Hogy a kalandunkról is szó essék, elöljáróban csak annyit, hogy januárban kezdjük Zoltán kapitánnyal a tanfolyamot és, ha minden jól megy, áprilisban vizsga Rijekában, Sibenikben vagy Zadarban.

A következő jelentkezésig jó szelet és fergeteges óévzáró bulit kívánunk Mindenkinek szilveszterre!
Évi, Robi, Zozi, Fruzsi
Birtokba vételFranklin-Fruzsi használatba vételTottyÉva napi mancsok-tappancsokZozika vágyott Itt a konyha még dobozban!Húsvéti ruhát választottam. Önálló akarattal bír... De anya kötötte, ezért ez a legjobb!Rögzítsük az életet...A családA családfenntartók


free counters